ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Birlikte Kodluyoruz Projesi

Birlikte Kodluyoruz Projesi

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2018-1 özel çağrısı kapsamında Çankırı Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından başvurulan ´Birlikte Kodluyoruz´ projesi kabul edildi.

Proje koordinatörü İlknur ARAÇ “Günümüzde gençlerimiz teknolojiyle iç içe olduğu, zamanlarının çoğunu internet ortamında sosyal medya kullanarak geçirdikleri ve kontrolü çok zor olan bu mecrada nitelikli bir teknoloji okuryazarlığı kazanamadıkları yapılan araştırmalar sonucunda görülmektedir. Yapılan araştırmalardan yola çıkarak gençlerimizin teknolojiye ilgili olduğu, ancak bu ilginin nitelikli, üretken bir teknoloji birikimine dönüştürülebilmesini sağlamak üzere özel olarak kurgulanmış teknoloji merkezlerine ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu ihtiyacı ön görerek Avrupada uzun zamandır yaygın olarak devam eden robotik eğitimini müfredata dahil etmiştir.

Robotik kodlama eğitimlerinde karşılaşılan en büyük problem eğitime başlarken temin edilmesi gereken cihazların maliyetidir. Başlangıç seviyesinde bir eğitim vermek için kullanılacak donanım yaklaşık 150 TL’ye temin edilebilmektedir. İleri seviye bir eğitim için bu rakam en az 500 TL’yi bulmaktadır. Bu maliyetleri karşılamak tüm öğrencilerimiz için mümkün olmayacağından yeteneği ve ilgisi olduğu halde birçok öğrencimiz bu eğitimden mahrum olmaktadır. Kodlamaya ilgi duyan ancak maddi imkansızlıkları nedeniyle bu teknolojiyi kullanma imkanı bulamayan öğrencilerimize “Birlikte Kodluyoruz” projesi bu fırsatı Gençlik Spor Bakanlığımızın desteğiyle sağlamaktadır.

Mucit bir ruha sahip insanların en büyük problemi tasarımını gerçekleştirdikleri bir ürünü gerçekleştirmek için bol miktarda para ve zaman harcayarak ürüne ait bileşenleri temin etmek zorunda olmalarıdır. Üç boyutlu üretim (additive manufacturing) katkısal üretim olarak da bilinen bir üretim yöntemidir. Bu üretim tekniği prototipleme olarak da bilinmektedir. Bu teknoloji sayesinde 3D bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında tasarlanan bir model gerçek bir nesneye dönüştürülebilmektedir. Temel kodlama eğitimini tamamlayan gençlerimiz, İleri Arduino ve 3D yazıcı eğitimlerine katılarak tasarladıkları ürünleri hayata geçirme şansına sahip olacaktır.

Bilgisayar kontrollü cihazların hayatımıza yoğun bir şekilde girmesi ile birlikte bu cihazları sadece kullanan değil nasıl programlandığı anlayabilen, tasarlayabilen ve karşılaştığı problemlere çözüm olabilecek cihazları geliştirebilen bir nesil yetiştirmenin önemi daha da artmıştır.

“Birlikte Kodluyoruz” projesi ile kodlamaya ilgi duyan ancak maddi imkânsızlıkları nedeniyle bu teknolojiyi kullanma imkânı bulamayan gençlerimize bu fırsatı sağlamak amacıyla Gençlik Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2018-1 özel çağrı desteklediği “Birlikte Kodluyoruz” projesi ile Robotik Kodlama ve 3D yazıcı malzemelerini temin ederek, proje yürütücüsü Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi Müdürlüğü tarafından tüm okullarımıza bilgilendirme yazısıyla birlikte, proje tanıtım afişi gönderilmiştir.

Proje kapsamında Mustafa DEĞİM tarafından verilen eğitimler sonunda gençlerin de robotik kodlama konusunda bilgi sahibi olması, robotik kodlamanın önemi günlük hayatta nasıl kullanıldığı ve nasıl geliştirilebileceğini öğreneceklerdir.

Çankırı ilinde 14-24 yaş arasındaki gençlere ulaşılarak internet ortamında başvuru formu oluşturulmuş, ilgili gençlerimizin başvuruları internet yoluyla alınmış ve yapılan değerlendirme sonucu proje desteğiyle açılacak olan Robotik Kodlama Eğitimi katılımcı listesi belirlenmiştir. Başvurular sonucunda birinci eğitim grubu; Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Şehit Erdem Öztürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Eldivan Şehit Mustafa Yahya Mertcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden katılan ilimiz gençlerinden 18 gencimizin katılımıyla 19.11.2018 Pazartesi günü başlamış ve eğitim 12 gencimiz ile 30.11.2018 Cuma günü iki haftalık bir süre sonunda tamamlanmıştır. Eğitime katılan gençlerin ilgili ve istekli olduğu derslerde, teknolojiyi kullanan değil teknolojiye yön veren bireyler olmak istedikleri görülmüştür.

Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi olarak Dünya’da bir çok ülkenin tüm eğitim kademelerinde robotik kodlama ve bilgisayar bilimleri derslerini okul müfredatına dahil etmeye çalıştıklarını görüyoruz.  Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından Fen Liseleri ve Hazırlık sınıfı bulunan liselerde Bilgisayar Bilimi dersi zorunlu ders kapsamındadır. Bilgisayar programlama, yazılım üretme, ürünlerini tasarlama artık 21. yüzyıl için zorunlu bir beceri haline geldiği görülmektedir. 

Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi olarak, teknolojiye yön veren, üreten, düşündüğünü hayata geçiren, geleceğe yön veren nitelikli insan yetiştirmenin artık sıradan yöntem ve stratejilerle olamayacağı görülmektedir. Bu amacımız doğrultusunda bizlere destek sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı´na teşekkür ediyoruz. ´ ifadelerini kullandı.

 

10-12-201810-12-201810-12-201810-12-201810-12-201810-12-201810-12-201810-12-2018

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762131536, 03762131134

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.