ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Çankırı Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar “Kuzinenin Son Şefleri” Projesi

Çankırı Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar “Kuzinenin Son Şefleri” Projesi

Eğitim Öğretimde Yenilikçi Yaklaşımlar kapsamında İlimiz Şehit Korhan Kuruçay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idareci ve öğretmenleri tarafından sahip olduğumuz kültürel değerleri benimsemek ve onları gelecek nesillere aktarmak amacıyla “Kuzinenin Son Şefleri” adlı bir proje hazırlanmıştır.   

Projenin temel amacı; il, ilçe merkezlerimiz ve köylerimizde özellikle yiyecek ve içecek konusunda insanımızın sahip olduğu zengin kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmak suretiyle millî kültürümüze katkıda bulunmaktır.

Proje koordinatörü E. Ayten KÖSE, “Okulumuzun Yiyecek-İçecek Alanı öğretmenleri İsmail Hakkı BAŞYİĞİT, Yalçın CEBE, Erkan BAŞTUĞ, Nigar YILMAZTÜRK, Zeynep ŞAHİNOĞLU tarafından proje süresince yürütülecek faaliyetlerle ilgili alan taraması ve anket çalışmaları yapılmış, Çankırı il merkezi ve ilçeleri ile köylerinde meşhur olan yiyeceklerin envanter bilgileri dijital ortamda depo edilerek proje ekibimizle yerel ortağımız İl Kültür Müdürlüğümüz ile iletişime geçilerek yol haritası oluşturulmuştur.

Proje faaliyetlerimizi hayata geçirirken kültürel varlıklarımızı geçmişten geleceğe aktarımını en iyi şekilde sağlayacağına inandığımız, yaşadığı çevrede geçmişte yaptığı çalışmalarla ve üretimlerle kendinden söz ettiren kişileri tespit ederek bu kişileri yaşadıkları yerlerde ziyaret etmekteyiz.  Bu mekânlarda eskiden kullanılan araç ve gereçler ile üretimde kullandıkları aletleri yerinde görerek çalışır vaziyette olanların çalıştırılmasını istemekteyiz, mümkünse üretim yaparak ve eğitici konuşmalar eşliğinde bu etkinlikleri video kaydına alarak arşivde depolamaktayız.

Proje kapsamında, kültürel varlıklarımızı gelecek nesillere aktarımını sağlayacak bilge kişileri okulumuza davet etmekteyiz. Bu kişilerin okulumuzun yiyecek ve içecek hizmetleri alanının mutfak ve servis bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerimize bilgilendirme amaçlı eğitim vermelerini sağlamaktayız. Peynir ve tereyağı yapımı, pekmez yapımı, erişte yapımı, kurutmalık hoşaf yapımı vb. gibi yöresel yiyecek ve içeceklerin üretimlerini okulumuzun atölyelerinde gerçekleştirerek bu eğitimleri video kayıtlara alarak arşivleyerek küçük bir belgesel hazırlamayı ve yöresel ürünlerle bir sergi düzenlemeyi hedeflemekteyiz. Projenin faaliyet aşamasında fotoğraf ve video çekimlerinde, projemizin afişi ve belgesel hazırlamada Bilişim ve Teknoloji alanı öğretmenlerimiz Erdoğan ERDEN, Adem ŞENTÜRK ve Hasan UÇAK teknik destek vermektedir.  Okulumuz adına fedakârca çalışan proje ekibimize teşekkür ederiz”  dedi.

Okul Müdürü Hasan KOCAOĞLU ise, “Günümüzde özellikle bilgisayar teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler sayesinde bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaşmış, insanlar düşünmek, vakit ayırmak ve üretmek yerine hazırlardan ihtiyaçlarını karşılar hale gelmiştir. Bu durum, insanlarımızı kültürel varlıklarını kaybetmeyle karşı karşıya bırakmaktadır.  Oysaki daha 30 sene öncesine kadar köylerde kendi ürettiğimiz doğal ürünlerle beslenirken, neden çabucak hazır gıdaları kullanır hale gelip bu kolaylığa alışıvermişiz. Daha elimizde fırsat varken dedeler, babaanneler, anneanneler hayattayken kaldığımız yerden kültürümüze sahip çıkmak için her zaman olduğu gibi biz eğitimcilere görev düşmektedir. Millî kültürümüzün kuşaktan kuşağa aktarımının sağlanmasında eğitim gereklidir. Buradan hareketle; köylerimizde ya da şehirlerimizde unutulmaya yüz tutmuş yemek kültürümüzü ve doğal üretim tekniklerimizi, okulda veya yerinde eğitim yöntemiyle öğrencilere ve yaşadığımız çevreye aktarmayı kültürel görev kabul etmekteyiz. Bu görevimizi yerine getirirken yanımızda olarak katkı sağlayan Çankırı İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ve Ar-Ge ekibine teşekkür ederiz.” dedi.

04-04-201804-04-201804-04-201804-04-2018 

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Cumhuriyet Mh. Park Sk. Hükümet Konağı. Çankırı - 03762131536

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.