ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Eldivan Çok Programlı Anadolu Lisesi TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Gerçekleştirildi

Eldivan Çok Programlı Anadolu Lisesi TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Gerçekleştirildi

Eldivan Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Seval GEZGİN tarafından proje yürütücülüğü yapılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı gerçekleştirildi. 11 araştırma, 8 tasarım, 3 bilgi araştırma projesi 43 öğrenci tarafından 9 danışman öğretmen rehberliğinde hazırlanarak sergilendi. Sergi açılışı; İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Kağan KÜÇÜK, ARGE birimi, okul ve kurum müdürleri, öğretmenler , veliler ve öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 

TÜRLERİN YOK OLUŞU

Taksonomi, canlı çeşitliliğini, canlıların günümüze kadar geçirdiği değişimi ve aralarındaki akrabalıkları inceleyip belli kurallar içinde canlıların sınıflandırmasını yapan biyoloji alt bilimidir. Yeryüzünde çeşitlilik gösteren bir çok canlı topluluğu vardır. Bugüne kadar 2 milyon civarında canlı türü tanımlanabilmiştir. Ancak daha keşfedilememiş canlı türleri de bulunmaktadır. Sınıflandırma yapılırken canlıların belli özelliklerinden yararlanılır. Canlıların sınıflandırılması konusunda DNA benzerliği, hücresel özellikler, anatomik özellikler, fizyolojik özellikler, boşaltım atıklarının türü ve embriyolojik gelişim evreleri gibi birçok özellik dikkate alınır ve fakat okulların sınırlı koşullarında bu özelliklerin çoğuna bakarak sınıflandırma biçiminin anlaşılması çok mümkün olmamaktadır. Konu soyut kalmaktadır. Bazı canlı gruplarında stereo mikroskop aracılığı ile anatomik özelliklere bakarak konunun anlaşılır kılınabileceği düşünülmüştür. Bu şekilde türleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan canlılara da dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak hedeflenmiştir. Çeşitli nedenlerle nesli tükenen canlıların varlığı bilinmektedir. Dinozorlar dünyaya 150 milyon yıl kadar hükmetmiştir. Yaklaşık 65 milyon yıl önce 6 mil genişliğinde bir meteor ya da asteroit Meksika’nın Yukatan Yarımadası’na çarpmıştır. Bu çarpışmadan çıkan nükleer serpinti dinozorların ve dünya üzerindeki yaşamın büyük çoğunluğunu yok etmiştir. Yapılan çalışmalara göre 1990’lı yıllarda her gün 3 canlı türü yok olurken günümüzde her gün 20 canlı türü yok olmaktadır. Uzmanlara göre her yıl kaybettiğimiz 30.000 canlı türünün yok oluş nedeni, su, hava ve toprak kirliliğidir. Hatta bazı uzmanlar önümüzdeki 50 yıl içinde, var olan canlı türlerinin %50’sini kaybedebileceğimizi öngörmektedir.

 

Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) iki yılda bir yayımlanan listesinde yer alan soyları tükenme riski taşıyan canlılar arasında kelaynak kuşları, panda, goril, Akdeniz foku, kutup ayısı bulunmaktadır. Bu projede nesli tükenmiş ve tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bitki ve hayvan örnekleri seçilerek sayılarının azalma nedenleri analiz edilmiştir. İnsan etkisinin en büyük paya sahip olduğu ortaya konmuştur. Sınıflandırma konusunu somutlaştırmak amacı ile stereo mikroskop kullanılarak hem konunun anlaşılması sağlanmış hem de türlerin yok oluş nedenlerine dikkat çekilmiştir.


Proje yürütücüsü Seval GEZGİN, “İnsanoğlunun da yeryüzünde diğer canlılar gibi sadece ‘biyolojik bir tür’ olduğunu vurgulamak gerekir. Diğer canlılar ile denge halinde yaşamamız ve yaratılana saygı duymamız gerektiğini belirtmekte fayda var. Diğer canlıların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasının en büyük nedeninin insan etkisi oluşuna bu proje ile dikkat çekilmiştir. Öğrencilerin çevreye ve her canlıya duyarlı olmaları konusunda farkındalıkları arttırılmış ve özgün fikirler üretmelerine katkıda bulunulmuştur.” dedi.

 

26-04-201926-04-201926-04-201926-04-2019

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762131536, 03762131134

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.