ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Lise Tercih ve Kayıt İşlemlerinde 18 Soru 18 Cevap

Lise Tercih ve Kayıt İşlemlerinde 18 Soru 18 Cevap

1- Lise Tercihleri Hangi Tarihte Başlayacak?

Lise Tercihleri 2-13 Temmuz arasında tercihler alınacak. 30 Temmuz´da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz´daysa özel okullar ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.

 

2- Bir Öğrenci En Fazla Kaç Tercih Yapacak?

Toplam 15 tercih yapılabilecek. 5´i kayıt alanına girenlerden, öğrenci LGS´ye girdiyse 5´i sınavla öğrenci alan okullardan, 5´i de pansiyonlu okullardan olacak.

 

3-Tercih Yapacak Öğrenci Nasıl Bir Tercih Ekranıyla Karşılaşacak?

Üç ekran olacak. Önce yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okul "Kayıt Alanı"ndan seçilecek, toplam 5 okul yazılacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra Liselere Giriş Sınavı´na (LGS) girenler için sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak. Ardından pansiyonlu okul tercih ekranı gelecek.

 

4- Merkezi Sınava Giren Öğrenciler Nasıl Tercih Yapacak?

Sınava girenler de öncelikle Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar yapmak zorunda. Aksi takdirde öğrencilere Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacak.

 

5- Merkezi Sınava Girmeyenler Nasıl Tercih Yapacak?

Yerel yerleştirmelerde tercih ekranında okulların hangi kayıt alanında olduğu farklı renklerle belirtilecek. Yeşil renk öğrencinin adresinin bulunduğu ve en yakın okulları gösteren kayıt alanı olacak. Mavi renk komşu kayıt alanını, kırmızı renk ise diğer alanları gösterecek. Yerleşme ihtimalinin en yüksek olduğu okul yeşil renkler belirtilmiş olanlar olacak.

 

6- Her Okul Türünden Kaç Tercih Yapılabilir?

Yerel yerleştirme tercihlerinde kayıt alanı bölgesinde olmak şartıyla öğrenciler aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) 3 okul seçilebilecek.

 

7- Sınavla Öğrenci Alan Okullara Yerleştirme Nasıl Olacak?

Öğrencilerin sınavla öğrenci alan okulları tercih etmesi için mutlaka merkezi sınava girmiş olması gerekmektedir. Yerleşirime puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.

 

8- Lgs Puanının Eşitliği Durumunda Nasıl Bir Yöntem İzlenecek?

LGS puanının eşitliğinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı´na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana; 8´inci, 7´nci ve 6´ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

 

9- Özel Okullar Nasıl Öğrenci Alacak?

Özel okullar da kayıtlarını 27 Haziran-13 Temmuz arasında yapacak. Sınavla öğrenci alacak özel okullar taban puanlarını belirlediler.

 

10- Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? Kayıt Nasıl Yapılacak?

30 Temmuz´da ilan edilecek. Aynı gün okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. İlk nakil dönemi 06-10 Ağustos´ta olacak. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin okullara kayıtları, açık liseler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar hariç olmak üzere sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.

 

11- Nakil Dönemleri Ne Zaman Olacak?

6-10 Ağustos´ta birinci, 13-17 Ağustos´ta ikinci, 27-31 Ağustos´ta üçüncü, 3-6 Eylül´de dördüncü nakil tercih başvuruları yapılacak. 

 

12- Nakiller Nasıl Yapılacak?

Merkezi yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından 4 kez nakil işlemi yapılacak. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul seçilecek.

 

13-  Yatılılık Başvuruları Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?

 10-14 Eylül´de yatılılık başvuruları okul ve kurumlarca alınacak.

 

14- Açıköğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Yerleştirme İşlemleri Nasıl Olacak?

Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin yerleştirme işlemleri, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için yerleştirme talebinde bulunmaları halinde, ikamet adresleri dikkate alınarak il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca 10-14 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

 

15- İkametgâhına Göre Tercih Yapan Avantajlı Olacak Mı?

Öğrencilerin, ikamet adresine göre bulundukları kayıt alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden "komşu kayıt alanı"ndaki öğrencilerden; komşu kayıt alanındaki öğrenciler de "diğer" kayıt alanlarındaki öğrencilerden avantajlı olacak.

 

16- Kayıt Alanındaki Ortaokulda Okuma Dönemi Etkili Olacak Mı?

Kayıt alanında bir ortaokulda dönem olarak fazla okuyan öğrenci az okuyanlara göre daha avantajlı olacak Yerel yerleştirmede öğrencilerin sekizinci sınıfta okula devam durumları yerleştirmede değerlendirilecek.

 

17- Tercih Yapmayan Veya Tercihleri Doğrultusunda Hiçbir Tercihine Yerleşemeyen Öğrencilerin Durumu Ne Olacak?

 Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek.

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin okullara kayıtları, açık liseler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar hariç olmak üzere sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.

 

18- Çankırı’da Tercih Ve Yerleştirme Konusunda Daha Detaylı Bilgiyi Nereden Alabilirim?

Çankırı Milli Eğitim Müdürlüğü olarak il merkezimizde ve ilçelerimizde kurulan tercih danışmanlığı komisyonlarından, ortaokul müdürlüklerinden ve Çankırı Şehit Yusuf Çelik Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünden (Güneş İlkokulu Yanı- 0376 213 16 01 ) uzman desteği alabilirsiniz.

Ayrıca konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan “ Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 2018”den detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Tercih ve yerleştirme kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.


28-06-201828-06-2018

 

 

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762131536, 03762131134

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.