ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2022-2023 PDR Hizmetleri Yerel Hedefi Sağlıklı Yaşam Olarak Belirlendi

2022-2023 PDR Hizmetleri Yerel Hedefi  Sağlıklı Yaşam Olarak Belirlendi

İlgili dokümanlar için  TIKLAYINIZ

 

NİÇİN SAĞLIKLI YAŞAM?

Kanuni Sultan Süleyman yaklaşık 500 yıl önce "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi; olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi..." sözüyle sağlığın, sağlıklı yaşamanın önemini vurgulamıştır.

Günümüzde de sağlığın ve sağlıklı yaşamın önemi güncelliğini korumaktadır.  Hazır yemek yeme kültürünün giderek artması, paketli gıda tüketiminin cazip hale gelmesi, çocuk ve gençlerin spordan uzaklaşarak hareketsiz bir yaşama alışmaları ve dijital bağımlılıklarının uykudan, beslenmeye; genel sağlık sorunlarından stres ve kaygı bozukluğuna kadar çeşitli sıkıntıları beraberinde getirmesi sağlıklı bir yaşam inşa etmenin kıymetini ve gerekliliğini göstermektedir.

Yapılan araştırmalar stres ve kaygı bozuklukları ile psikolojik sorunların beslenme biçimini, beslenme biçiminin de psikolojik yapımızı etkilediğini göstermektedir. Bu bakımdan beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ve hazır gıdalara artan ilgi uzun vadede sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Obezite ve obeziteye bağlı gelişen hastalıklar bunun en tipik örneğidir. Aynı zamanda dijital bağımlılıklar son yıllarda giderek artmaktadır. Öğrencilerimizin bilgisayar oyunlarına bağlanmaları, spordan, sokak oyunlarından ve temiz havadan uzak bir yaşam geçirmeleri onları birtakım sağlık sorunlarıyla tanıştırmaktadır. Sosyal becerilerde gerileme, akademik başarıda düşüş, görme ve uyku bozuklukları dijital bağımlılıkların sebep olduğu sorunlardan birkaçıdır.

Bütün bu veriler sağlıklı yaşam kültürünün çok küçük yaşlardan başlanarak çocuk ve gençlere öğretilmesinin; anne babalara ve toplumun her kesimine yönelik bilinç ve farkındalık çalışmalarının yapılmasının ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ilimizde 2022-2023 yılı Rehberlik Hizmetleri Yerel Hedefi olarak "Sağlıklı Yaşam" teması belirlenmiştir. Okul öncesinden lise kademesine kadar sağlıklı yaşam çalışma komisyonları oluşturularak her kademeye uygun eğitim içerikleri hazırlanmıştır. Yıl boyunca sürdürülecek rehberlik hizmetleri sağlıklı yaşam temasına ağırlık verilerek yürütülecektir.

30-09-202230-09-2022

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762131536, 03762131134

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.