ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

9. İSTİKLAL YOLU ETKİNLİKLERİ

9. İSTİKLAL YOLU ETKİNLİKLERİ

nkırı Valiliği 9. İstiklal Yolu etkinliklerini tanıtmak, etkinlik hakkında ön bilgi vermek amacı ile İsmet İnönü Ortaokulu’ndan 80 öğrenci 4 öğretmenin katılımı ile yapılan planlama doğrultusunda 10 Ekim 2018 Çarşamba günü istasyon mevkiinde bulunan İstiklal Yolu Parkı ziyaret edilerek İstiklal Yolu Parkın’da T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tarih Dersini alanda işlediler.

Programda görevli bir öğrenci tarafından İstiklal Yolu’nun Kurtuluş Savasımızdaki yeri Çankırı için önemi anlatıldı. İstiklal Yolu Parkı ve parkta bulunan anıtlar ve Türk Devletleri Bayrakları tanıtıldı. İstiklal Yolu Proje Koordinatörü Karatekin Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail ÇAM tarafından İnebolu’dan Polatlı’ya “Çankırı İstiklal Yolu” 9. İstiklal Yolu etkinliklerini hakkında bilgiler verildi. Öğretim Görevlisi Sayın İsmail ÇAM İstiklal Yolu Hakkında aşağıdaki bilgileri aktardı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, emperyalist devletler keyifle Türk topraklarını paylaşmışlardı.  Ancak işgale başladıkları her yerde hiç beklemedikleri direnişlerle karşılaşmışlardı. Çünkü Mondros Mütarekesi ile İstanbul hükümetinin ellerini kollarını bağlamış olmakla Türk milletinin köleliği kabul etmeyeceğini düşünememişlerdi. Modern ordulara sahip işgal devletleri ekonomik bakımdan fakir Türk Milletinin, asker-sivil (toplama) çete direnişlerinin saman alevi gibi olduğunu ve savaş teçhizatı yokluğu sebebiyle fazla sürdüremeyeceklerini zannediyorlardı.

Fakat işgal kuvvetleri bilmiyorlardı ki maneviyatı çok zengin Türk milleti birbirine kenetlenmiş, sadece cephede değil, cephenin gerisinde kalanlarla da ailece savaşıyordu.344 km uzunluğunda coğrafi olarak zorlu bir güzergâhtan oluşan İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattı;   İstiklal Savaşı’nın cephe gerisinin en önemli lojistik yoluydu.  Bu yoldan batı cephesindeki savaşın kaderini etkileyecek kadar silah ve cephane taşınmıştır. Bu gerçeği Başkumandan Mustafa Kemal’in “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; Kulağım İnebolu’da” sözü yeterince anlatmaktadır İnebolu Limanına ilk gelen silah ve cephaneler gönüllüler tarafından Ankara’ya ulaştırılıyordu ve o zamanki mali duruma göre araba başına 25 lira ile (Ankara’ya kadar) gıda maddeleri verilirdi. Sonraları İnebolu- Ankara arası batman (1 batman 8 kilo) hesabı ile 50 kuruştan ödendiği için o günün para geçerine göre halkı sevindirdiğinden Kastamonu ve diğer şehirlerde dört tekerlekli araç ve demir dingilli araba imalatı çoğalmış ve köylerde pazarlarda koşu hayvanları fiyatlanmıştı. [ Bu durum Tekâlif-i Millîye Kanunu çıkınca sona erdi. Zira 5 numaralı emrin 1. maddesine göre “Askeri cihet çeşitli şekillerde ordu ihtiyacı için alınan ulaştırma araçlarından hariç olmak üzere, memlekette kalan ulaştırma aracı sahipleri her ay ordu gereçlerinden bir kısmını kendi aracı ile 100 km. lik uzaklığa parasız taşımak zorunlu olduğunu belitti. Vatan sevgisinin ve müthiş bir dayanışmanın olduğu istiklal Yolu’na hak ettiği değeri vermek, İstiklal Yol’ unu bütün yönleri ile gün ışığına çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü belitti.

 

12-10-201812-10-201812-10-201812-10-201812-10-201812-10-201812-10-201812-10-201812-10-201812-10-2018

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762131536, 03762131134

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.