ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Çankırı Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Dokunsal Çalgı Projesi

Çankırı Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Dokunsal Çalgı Projesi

İlimiz Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinden Osman ASILTÜRK görme engelli bireylerin keman çalabilmeleri amacıyla “Dokunsal Çalgı” isimli bir proje hazırlamıştır.

“Dokunsal Çalgı” projesi, kabartma tekniğiyle hazırlanmış keman klavyesi sayesinde, görme engelli bireylerin keman notalarını dokunarak bulabilmelerini ve öğrenmelerini kolaylaştırmayı amaçlamıştır.

Çalışmaya başlamadan önce müzikle uğraşan görme engellilerin çalgı seçimine yönelik değerlendirme anketi uygulanmış ve anket sonuçlarına çalışma şekil almıştır.

Müzikle ilgilenen 147 görme engelli bireyin katıldığı ankette, çalgı çalanların oranı   %91,8’dir. Görme engelli bireylerin çalgı tercihi incelendiğinde, perdeli çalgı olan gitar ve bağlamanın oranı  %80,8 çıkmıştır.  Keman çalgısının oranının ise %4,1 olarak çok düşük olduğu görülmüştür. Kemanın perdesiz olmasının, çalgının tercih edilmesi üzerine etkisi sorulduğunda %93,1 oranında tercih edilmesini olumsuz etkilediği görülmüştür. Yapılan anket çalışmasında, keman klavyesi üzerine kabartma notaların yerleştirilmesinin keman çalımına etkisi sorulmuş ve %91,2 oranında olumlu katkı sağlayacağı ankete katılan görme engelli kişiler tarafından belirtilmiştir.

İl genelindeki tüm okullarda ve kurumlarda görme engelli bireyler araştırılıp istekli olan öğrencilerle materyalin kullanımı sağlanmış, düzenli olarak dersler yapılmış ve öğrencilerin gelişimleri kayıt altına alınmıştır.

29 Mart 2018 tarihinde Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesinde Keman Öğretmeni Osman ASILTÜRK tarafından il genelindeki tüm müzik öğretmenlerine materyalin hazırlanışı ve kullanma şekli hakkında bir seminer yapılmıştır. Katılımcılara proje hakkında bilgi verilmiştir.

Öğrencilerle yapılan çalışmalar sonucunda materyalin işe yaradığı görülmüş ve 17 Nisan 2018 tarihinde ilimiz Çivitçioğlu medresesinde görme engelli kişilerin keman çalacağı bir etkinlik yapılması planlanmıştır.

Osman ASILTÜRK, görme engelli bireylerin keman çalarken karşılaşabilecekleri zorlukların bu materyal sayesinde çözülebileceğini birebir uygulayarak gördüğünü belirtti. Projenin sonuçlarını çok hızlı bir şekilde aldıklarını söyledi.

Proje yürütücüsü öğretmenimiz Osman ASILTÜRK, “Projemiz okuluna, çevresine ve iline katkıda bulunan ve farkındalık yaratan bir çalışma olmuştur. ”dedi.

Hazırlanan materyal tüm görme engelli bireylerin müzik eğitimi çalışmalarında, ortaokul ve liselerde müzik derslerinde materyal olarak kullanılabilir. Bu çalışmada keman için kullanılan yöntem tüm çalgılarda kullanılabilir. Bu nedenle çalışmanın maliyeti düşüktür,  proje yaygınlaştırılabilir ve sürdürülebilir niteliktedir.

 

 

20-04-2018

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762131536, 03762131134

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.