Down sendromu, 21. kromozomun 2 yerine bir fazlalığıyla (3) bilinen en tipik kromozomal bozukluktur. Bu nedenle Birleşmiş Milletler kararıyla 21 Mart (21.3) tarihi Dünya'da ve ülkemizde Down Sendromu farkındalık günü olarak etkinliklerle kutlanmaktadır. Tüm bireylerde 23 çiftten oluşan toplam 46 kromozom bulunurken, Down sendromlu bireylerde 47 kromozom bulunmaktadır.
Down sendromlu bireyler geç de olsa okuma-yazmayı ve kendi bakımlarını yapmayı öğrenebilirler. Basit el sanatlarını yapmayı, müzik aleti çalmayı öğrenebilir ve basit mesleki beceriler kazanabilirler. Ailelerine zamanında ve etkili bir şekilde rehberlik yapılmalı, özel eğitim ve rehabilitasyon desteği almaları için gerekli ve doğru yönlendirme yapılmalıdır.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin de diğer bireyler gibi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda iyi bir eğitim almaları ve yaşam kalitelerini artırmaları önemli hedeflerimizden birisidir. Ailelerin ve öğretmenlerin ilgisi ve desteği ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere engel türlerine göre uygun bir eğitim verildiğinde daha başarılı ve daha mutlu olacakları görülecektir.
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere daha iyi bir eğitim ve güzel bir gelecek sağlamak için öncelikle yapılması gereken engelliliğin nedenleri, türleri, bu konudaki mevzuat, gelişim dönemi özellikleri, yasal hak ve sorumluluklar, meslek seçimi, kaynaştırma eğitimi, evde eğitim ve destek eğitimi gibi konularda öğretmenlerimizi ve aileleri doğru bilgilendirmek ve toplumun bu konudaki farkındalık düzeyini yükseltmektir.
Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu süreçte bize destek olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve çalışanlarına, okul ve kurumlarımızın yönetici ve öğretmenlerine, yardımcı personeline, öğrencilerimize ve ailelerine, emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarız.