ÇANKIRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Süt Reçeli Üretti

Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Süt Reçeli Üretti

Salgın sürecinde insanların sağlıksız beslenmelerinden yola çıkarak katma değeri yüksek ürün üretmek için öğretmenleriyle çalışma yapan öğrenciler okullarındaki büyükbaş hayvanlardan elde ettikleri sütü değerlendirdi.

Günlük 25 kilogram çiğ sütü okuldaki atölyede reçel haline getiren öğrenciler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Genç Başarı Vakfı tarafından uygulanan "GençBizz Lise Girişimcilik Programı" yarışmasında yarı finale yükselme başarısı gösterdi.

 

Şirket kuran öğrenciler, ürettikleri süt reçelinin satışını yapabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığına müracaatta bulundu. Yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen KUZKA Genel Sekreteri Sayın Serkan Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, KUZKA olarak Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyelinin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı'nı yürüttüklerini söyledi.

 

Faaliyet gösterdikleri Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta gençlerde girişimcilik kültürünün oluşturulması ve geliştirilmesi üzerine faaliyetler yürüttüklerini belirten Genç, "Bu çerçevede Milli Eğitim Müdürlüklerimizle beraber Eğitimde İşbirliği Protokolünü hayata geçirdik. Bu protokol kapsamında girişimcilik özelinde programları yürütüyoruz. 2020-2021 eğitim öğretim yılında da Genç Başarı Vakfı tarafından liseler seviyesinde uygulanan GençBizz Programı'nı bölgemizde uygulanmasına Ajans olarak vesile olduk." dedi.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk de programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Okullarda öğrencilerin öğrendikleri bilgi ve deneyimleri sahada uygulama imkanı bulduklarını belirten Öztürk, "Öğrencilerimiz kendi isimlerinin baş harfinden oluşan HİTAE ismini verdikleri küçük bir şirket kurdular. Bu şirket Tarım Meslek Lisesinin farklı alanları olmak üzere hayvan yetiştiriciliği ve sağlık alanında bizim büyük ve küçükbaş hayvanlarımız var. Bunlarla elde edilen sütlerle öğrencilerimiz süt reçelinin farklı aromatik bitkilerle farklı reçel türleri uyguladılar." ifadelerini kullandı.

Projede yer alan hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alan dersi öğretmeni veteriner hekim Nedret Selvi de salgın sürecinde ortaya çıkan yanlış beslenme alışkanlıklarından yola çıkarak doğal ve enerji verici gıda üretmeye karar verdiklerini söyledi.

Bu kapsamda süt reçeli üretimi yaptıklarını ve bunu çeşitlendirdiklerini anlatan Selvi, "Sade süt reçeliyle birlikte cevizli, tarçınlı, fındık ezmeli, çilekli, muzlu ve kahveli ürünlerimizi ürettik, çeşitli damak tatlarına yönelmeye gayret ettik. Özellikle okulumuzda ürettiğimiz çiğ sütün katma değer olarak yükseltilmesi ve bir marka değeri oluşturulması açısından GençBizz Projesi'nin önemli olduğunu düşünüyoruz. Şu an prototip ürünlerimizi ürettik. Tarım ve Orman Bakanlığından kayıt ve onay belgesini bekliyoruz. Belgemiz geldiğinde seri üretime geçerek ürünlerimizi pazarlamayı düşünüyoruz." dedi.

            Projenin hayata geçmesinde emeği geçen idareci ve öğretmenlerimiz tebrik ederiz.

21-06-202121-06-202121-06-202121-06-202121-06-2021

Abdulhalik Renda Mahallesi Ankara Caddesi No.38 ÇANKIRI - 03762801800, 03762801900

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.