TÜBİTAK 2204 Lise Araştırma Projeleri Bölge Finali Sunumları Gerçekleştirildi
TÜBİTAK 2204 Lise Araştırma Projeleri Bölge Finali'ne ilimizden dört öğrenci grubumuz katılmaya hak kazanmış ve sunumlarını TÜBİTAK uzmanlarına aktarmışlardır.
Lise araştırma yarışmaları bölge finali kapsamında Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi bir grup, Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi bir grup, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi iki grup öğrenci ile ilimizi temsil etmişlerdir.
Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni Emine Irmak Ersin, öğrencilerinin toplu taşıma araçlarının içine yerleştirilen; ortam hava kalitesini NH3, NOx, alkol buharı, benzen, duman ve CO2 gazlarının miktarını ölçerek oranı belirleyen ve bu gazların oranlarındaki eksiklik halinde ikaz veren bir prototip oluşturduklarını belirtti. Oluşturulan prototipte sensör ile havadaki gaz oranlarının ölçüldüğünü, ölçümlerde zararlı gazların fazlalığı varsa sensördeki kırmızı ikaz lambasının yandığını, bu sayede havalandırma ihtiyacının hızlıca saptanıp önlem alınacağını aktardı. Aynı sistemin okullara, hastanelere ve kalabalık mekânlara da yapılabileceği bilgilerini verdi.
Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Gamze Akkaya, ekip arkadaşları ile web 2.0 araçları ile değerler eğitimi üzerine çalıştıklarını belirtti. Aynı konunun klasik sunum yöntemleri ile bir gruba anlatılırken diğer gruba da web 2.0 araçları ile anlatıldığını aktarmıştır. Web 2.0 araçları ile konu anlatılan grupta başarıda gözle görülür artış sağlandığı, bu artışın web 2.0 araçlarının diğer derslere de uyarlanmasıyla bütün derslerde başarı sağlanacağını belirtmiştir.
TOBB Fen Lisesi öğrencilerden Can Pusat Dinçer, annesinin uyku apsesi sorunu nedeniyle geceleri nefessiz kaldığını ve manuel olarak uyanarak oksijen aldığını söyledi. Bundan yola çıkarak ekip arkadaşları ile oksijen seviyesinin azaldığı anda uyanmadan devreye girecek otonom düzenek yaptıklarını söyledi. Dünyada örneği olmadığını ve kullanılabilir olduğunu belirtti.
TOBB Fen Lisesi öğrencilerden Sena Nur Gültekin, öğrencilerin çok sevdiği okulun maskotu olan okula ait Oscar isimli köpekleri olduğunu ve bir gün kapının açık kalması nedeniyle yola çıkan Oscar'ı araba çarptığını ve kaybettiğimizi belirtti. Bundan yola çıkarak ekip arkadaşları ile birlikte, insanların duyamadığı ve sadece hayvanların duyabildiği frekans aralığında ses kullanarak bu tür durumlarda hayvanların kaçmasını sağlayan sistem yaptıklarını belirtti. Yaptıkları uygulamalarda başarılı olduklarını ve bu sayede hayvana çarpma kaynaklı trafik kazalarının önüne geçileceğini aktardı.
Bölge finaline hak kazanan ve uzmanlara sunumlarını gerçekleştiren öğrencilerimize, danışman öğretmenlerine ve okul yöneticilerimize bilimsel çalışmalara karşı olumlu bakış açılarından dolayı teşekkür eder; başarılarının devamını dileriz.